(+359 56) 84 20 47; (+359 56) 84 44 96; info@freezonebourgas.comНовини
Посланик Джънг Джингю бе сред официалните гости на юбилея на Свободна зона Бургас
[ 24-06-2019 ]
На 13 юни 2019г. Н. Пр. Джънг Джингю даде интервю за българската медия „Флагман“, в което той засяга темата за двустранните отношения, включващи и засилването на практическото сътрудничество в сферата на икономиката. В интервюто се споменават връзките между Корея и гр. Бургас, както и между гр. Бургас и гр. Улсан, „Дни на Корея в Бургас“- събитие, организирано съвместно с община Бургас и др.
Автор: Иван КОЛЕВ

-Посланик Джънг Джингю, добре дошли в Бургас. Каква е целта на вашето посещение?
-Поканиха ме на рождения ден на Свободната безмитна зона в Бургас. Дойдохме тук, за да уважим г-н Василий Скрипка и неговите колеги, защото корейският бизнес има трайни отношения със СБЗ Бургас. Това е първият партньор на корейска фирма. През началото на 90-те години хиляди автомобили на „Хюндай“ бяха доставени в Бургас, а след това тръгнаха към континента.
-Как се развиват българо-корейските отношения и кога да очакваме засилване на сътрудничеството между Бургас и град Улсан, с когото активно се обсъжда първото побратимяване между Български и Корейски градове?
-В последните години има голям напредък в отношенията между България и Република Корея. Преди две години корейският министър-председател И Нак-йон посети България, а сега ние силно се надяваме министър-председателят Бойко Борисов да посети Република Корея. Радвам се, че вашият кмет – г-н Димитър Николов е отворен за сътрудничество с Република Корея. Г-н Николов се срещна с колегата си от град Улсан, където са заводите на Хюндай, за да обсъдят побратимяване и бъдещи взаимоотношения. Имахме посещение на улсанска работна делегация в Бургас и Общинският съвет на гр. Улсан вече е одобри процедурата по побратимяването на двата града. Улсан освен, че е седалище на заводите на „Хюндай мотор“ на огромната корабостроителницата на Хюндай, на цялата група други заводи на компанията, които са около голямото пристанище, както  и  център на много други големи  производства на различни корпорации.   
-В каква сфера може да си сътрудничи Бургас и Улсан?
-В момента заедно с председателя на Търговската и индустриална камара на Република България и Република Корея,  г-н Калин Дамянов обсъждаме потенциалните цели на сътрудничеството. Имаме много възможности. През 2018 година нашият износ бе повече от 1 трлн. долара – на седмо място в света. Бургас е подходяща възможност за Република Корея, защото има едно от най-големите пристанища в черноморския регион комбинирано с отлична транспортна логистика и може да бъдете нашата врата към Балканския полуостров, Централна и Източна Европа. В Бургас може да се произвеждат автомобилни компоненти за заводите на Хюндай  – една потенциална сфера за сътрудничество. Корейските фирми търсят своя пазар, в Западна Европа и Скандинавските страни вече са влезли и сега търсят атрактивен пазар и на изток. На Балканския полуостров корейски фирми все още не са активни, но виждаме, че има голям потенциал, а и много възможности. Друга потенциална сфера е ИТ сектора. Тук има страхотни специалисти, казвам го не просто от уважение към домакините. Впечатлен съм от подхода, който е реализиран във вашия град.
-В тази връзка какви са вашите впечатления от Бургас?
-Посланик съм на Република Корея в България от една година и съм идвал в Бургас седем пъти. Няма друг български град, който да съм посещавал толкова често. Всеки път, когато идвам тук откривам нещо ново. Това е един красив град със страхотни хора. Има страхотни възможности за развитие. Общината е готова с инфраструктурата, налице са пристанища, летище, жп и пътна мрежа има свободна и индустриални зони. Вярвам, че Бургас ще играе много важна роля за икономиката и сътрудничеството между Република  България и Република  Корея. Имаме активен почетен консул – г-н Йосиф Спиридонов, който много помага в тази насока. Самият аз също съм пленен от този град, а и от Черноморието. Миналата година моята ваканция премина тук, бях в Созопол и района около Бургас със семейството си.
-Смятате ли отново да организирате Дни на корейската култура? Последното издание премина при феноменален успех – няколко хиляди бургазлии опитаха традиционни корейския ястия, слушаха музика и се запознаха с вашата култура.
-Мисля, че постигнахме голям успех и се радвам, че Бургас хареса корейската култура. Специално искам да отлича една българска група Тосик, която се справи впечатляващо с изпълнение на Кpop танци. В града има активни курсове за изучаване на корейски език сред учениците както и голям интерес от гражданите към Корея.  След нашето събитие проведохме разговор с кмета г-н Николов. И двете страни се съгласиха, че това събитие е възможност да се задълбочи сътрудничеството между Република Корея и гр.Бургас и г-н Николов предложи да бъдат организирани подобни мероприятия всяка година.
 

Етикети:


Галерия
Презентация на компанията

Свободна безмитна зона - Бургас АД
056/ 84 20 47, факс: 056/ 84 15 62
e-mail: info@freezonebourgas.com   
           
056/ 84 44 96 - отдел Маркетинг
056/ 88 10 47 - отдел Счетоводство
056/ 88 10 49 - отдел Оперативен